• Werking uitleg hoe een Webasto standkachel-parkeerverwarming werkt. www.carcoolsystems.nl
  • Werking uitleg hoe een Webasto luchtkachel werkt www.carcoolsystems.nl
  • Webasto Thermotop standkachel www.carcoolsystems.nl
  • Webasto Thermotop standkachel www.carcoolsystems.nl

Werking Standkachel - parkeerverwarming


Hoe werkt een standkachel  (waterverwarmer )?

Vooraf moet u weten dat met een waterverwarmer een standkachel waarmee het koelvloeistof circuit opwarmen [bv. motorkoelvloeistof circuit] wordt. Deze verwarmers kunnen niet rechtstreeks het water dat u in de camper wordt gebruikt opwarmen. Deze benaming is historisch zo gegroeid en niet bedoeld om u in verwarring te brengen.

  Als de standkachel aan staat wordt er door de brandstofpomp diesel of benzine vanuit de tank van het voertuig naar de standkachel gepompt. Hier wordt de brandstof ontstoken door een gloeistift, als er niet direct verbranding ontstaat wordt de opstart procedure automatisch herhaald. In de verbrandingskamer ontstaat een vlam die de warmtewisselaar verwarmd. De verwarming zuigt lucht aan van buiten voor de verbranding en de uitlaatgassen worden weer naar buiten geblazen. Tijdens het verwarmen wordt door de ingebouwde pomp de koelvloeistof door de standkachel unit geleidt. Tijdens het passeren van de warmtewisselaar wordt de koelvloeistof opgewarmd.  


In het aangesloten koelvloeistofcircuit wordt via de kachel radiateur het interieur en/of motorblok verwarmd. Wanneer de koelvloeistof op temperatuur is gebracht zal de interieur ventilator aan gestuurd worden.  Als het interieur en/of de motor op temperatuur is wordt het verwarmingsvermogen gereduceerd en de watertemperatuur stijgt verder. Als de maximum watertemperatuur bereikt wordt, schakelt de standkachel uit en gaat op Stand-by, als de watertemperatuur onder een bepaalde waarde zakt zal de verwarmer weer starten. Op deze manier wordt het verwarmingsvermogen automatisch aangepast aan de verwarmingsvraag. Als de verwarming wordt uitgeschakeld, wordt het verbrandingsproces op een gecontroleerde manier gestopt. Hiervoor gaat de unit een korte tijd snel draaien om af te koelen. Hierdoor is de verwarming direct weer klaar voor gebruik. 
.
 

 


Hoe werkt luchtverwarming?

Als de Lucht standkachel aan staat, wordt er door de brandstofpomp diesel of benzine vanuit de tank van het voertuig naar de standkachel gepompt. Hier wordt de brandstof ontstoken door een gloeistift, als er niet direct verbranding ontstaat wordt de opstart procedure automatisch herhaald. In de verbrandingskamer ontstaat een vlam die de warmtewisselaar verwarmd. De verwarming zuigt lucht aan van buiten voor de verbranding en de uitlaatgassen worden weer naar buiten geblazen. Gedurende het verwarmen wordt door de ingebouwde ventilator lucht aangezogen en door de unit geleidt. Tijdens het passeren van de warmtewisselaar wordt de lucht opgewarmd en de warme lucht zal de lucht weer uitgeblazen en verspreiden.
De aangesloten hete lucht slangen verspreiden de warme lucht gelijkmatig door het interieur. Door de scheiding tussen verbrandingslucht circuit en verwarmingslucht circuit is er geen kwaliteitsverlies van de hete lucht. Een temperatuur sensor meet constant de temperatuur van het interieur en past het verwarmingsniveau constant aan door de hoeveelheid lucht die door de verwarming gaat te variëren. Op deze manier wordt de ingestelde temperatuur snel bereikt en op een constant niveau gehouden. Als de verwarming wordt uitgeschakeld, wordt het verbrandingsproces op een gecontroleerde manier gestopt. Hiervoor gaat de unit een korte tijd snel draaien om af te koelen. Hierdoor is de verwarming direct weer klaar voor gebruik.

Webasto standkachel luchtverwarmer www.carcoolsystems.nl